Evanjelici si 31. októbra pripomenú sviatok Pamiatky reformácie

31.10.2016 Bratislava

Bratislava 31. októbra (TASR) - Evanjelici na Slovensku i vo svete si v pondelok 31. októbra pripomenú deň Pamiatky reformácie. V tento deň popoludní a večer sa budú v evanjelických kostoloch v celej SR konať slávnostné služby Božie a veriaci si počas nich vypočujú Pastiersky list Zboru biskupov ECAV na Slovensku.

Proces reformácie stredovekej cirkvi sa začal 31. októbra 1517, keď nemecký augustínsky mních Dr. Martin Luther vyvesil na dvere chrámu vo Wittenbergu 95 téz proti predávaniu odpustkov. Podstatou Lutherovej reformácie bol návrat k Božiemu slovu, náprava chýb a očistenie cirkvi.

Luther bol presvedčený, že predávanie odpustkov zvádzalo ľudí k nesprávnej predstave, že hriechy odpúšťa pápež za peniaze a nie Boh na základe úprimného pokánia. V dôsledku svojich postojov sa Luther dostal do nemilosti pápeža, jeho knihy začali páliť. Svoje postoje neodvolal ani neskôr na sneme ríšskych kniežat vo Wormse v roku 1521, a tak sa ocitol v nebezpečenstve a musel sa istý čas aj skrývať. Jeho učenie sa však napriek všetkému šírilo.

Hlavné reformačné zásady sú: Prameňom viery a pravidlom života je slovo Božie obsiahnuté v Písme svätom, myšlienka, že ospravedlnenie hriešneho človeka sa deje samou vierou v Ježiša Krista, z Božej milosti, prijímanie Večere Pánovej pod obojakým spôsobom a používanie materinskej reči na službách Božích.

Martin Luther (1483-1546) sa narodil v nemeckom Eislebene v chudobnej rodine. Na želanie svojho otca pôvodne študoval právo, ale štúdium prerušil, vstúpil do kláštora a stal sa augustínskym mníchom. Neskôr vyštudoval teológiu, bol promovaný na doktora teológie, stal sa profesorom a kazateľom na univerzite vo Wittenbergu.

Martin Luther bol nielen teológ, kazateľ, farár, reformátor, ale aj spisovateľ, prekladateľ Biblie do nemčiny a zakladateľ spisovného nemeckého jazyka. Jeho preklad umožnil čítať Bibliu nielen kňazom, ale aj laikom bez teologického vzdelania, čo malo veľký náboženský, kultúrny a spoločenský význam. Luther napísal vyše 100 kníh, bol tiež básnikom, skladateľom a muzikantom, položil základ umeleckej evanjelickej cirkevnej hudby. Zložil aj známu evanjelickú hymnu Hrad prepevný.

Luther bol ženatý s Katarínou von Bora a mali spolu šesť detí.
 

Vyberte región